Zgodovina

Najbolj sveže

NOVICE

Tradicionalna kombinacija: Kranjska klobasa in gorčica

25.05.2019

Gorčica je ena izmed najstarejših svetovnih začimb in tudi pogosta sestavina najrazličnejših receptov, ki vsebujejo kranjsko klobaso. Tradicionalno so kranjsko klobaso pogosto postregli z gorčico ali hrenom ter zeljem ali repo. Gre za klasično kombinacijo, v kateri uživamo še danes. 

Gorčica se uporablja mleta, v obliki semen ali kot pasta. Semena so predvsem uporabna pri vlaganju zelenjave, sploh kumaric. S pasto se lahko premaže kranjske klobase in meso, pečeno na žaru. Lahko si jo namažemo na kos kruha ob kolobarjih kuhane kranjske klobase ali pa pripravimo pravi gorčični namaz oziroma pomako. Receptov za to je veliko in so odvisni od individualnega okusa. Med sestavine lahko poleg gorčice umestimo še hren, česen, olje, kis, poper, rožmarin, margarino … 

Dokazano je tudi, da ima gorčica pozitiven vpliv na prebavo, kar so vedeli že stari Rimljani in Grki. Le-ti gorčice niso uporabljali kot začimbo temveč kot zdravilo za različne tegobe, poznali pa so je že v 4. stoletju pr. n. št. Kasneje se je v Evropi razširila kot izjemno priljubljena začimba. Razen gorčice in hrena takratni evropski kuharji namreč niso poznali nobenih drugih ostrih začimb. Gorčico so v 13. stoletju množično izdelovali v francoskem mestu Dijon.