Zgodovina

Najbolj sveže

NOVICE

Kranjska klobasa v televizijskem oglasu

16.02.2017

»To pa že ni navadna klobasa, to je kranjska klobasa!« S temi besedami je, tako pravi znana anekdota, cesar Franc Jožef izrazil svoje navdušenje, ko je v gostilni Marinšek v Naklem pri Kranju prvič poskusil »navadno hišno klobaso«, ki nosi EU simbol kakovosti – ZGO.

Ta bržkone znana anekdota iz zgodovinskih časov je bila tudi navdih za televizijski oglas, ki ga je agencija digiGRAL posnela za GIZ Kranjska klobasa in ki se bo v okviru oglasne kampanje začel na televizijskih zaslonih predvajati od 24. februarja dalje.

Ker gre za anekdoto z zgodovinskim ozadjem, so se ustvarjalci televizijskega oglasa skušali tistemu obdobju čim bolj približati tudi prek scenografskih detajlov. Da bi našli gostilno, ki je po ambientu še najbližje gostilnam iz avstro-ogrskih časov, so obiskali precejšnje število gostiln v Sloveniji, dokler niso našli tiste prave. Prav tako so se z izbiro kostumov želeli čim bolj približati oblačilom tistega časa. Uniformo, ki še najbolj spominja na tisto, kakršno je nosil cesar Franc Jožef, je snemalni ekipi za potrebe snemanja oglasa posodila ljubljanska Opera.

Kaj pa igralci? Tudi tu ni bilo nič prepuščeno naključju. Ker gre v prvem delu oglasa za igrano zgodbo, so k sodelovanju povabili igralce iz Šentjakobskega gledališča.

Da pa bi čimbolj zadostili elementom avtentičnosti, so člani snemalne ekipe za glavno vlogo skušali najti igralca, ki bi bil po svojem videzu čim bolj podoben cesarju Jožefu. Maska in kostumografija sta bržda pripomogli k avtentičnosti, a o tem bodo presodili gledalci sami.