Zgodovina

Najbolj sveže

NOVICE

Kranjska klobasa in pomake

02.03.2019

Pomaka, pogovorna skovanka iz besede omaka in glagola pomakati, je na piknikih nepogrešljiva. Je stalnica mehiške kuhinje, kjer domačini v salso ali guacamole namakajo čips, narezano zelenjavo in druge prigrizke. Ni pa omejena zgolj na prigrizke; pomake se odlično priležejo vsem vrstam jedi. So izvrstne pri obedovanju na prostem, pa tudi kot popestritev enostavne večerje. 

Kranjska klobasa in slastna pomaka poskrbita za hiter in okusen obrok. 

Izbirate lahko med različnimi vrstami pomak, katere se bodo zapeljivo ovile okoli kolobarja kranjske klobase:

  • Fetina pomaka iz feta sira, svežega kremnega sira, grškega jogurta, oljčnega olja in začimb po želji (poper, koper, sol, paprika). Kot že njeno ime in sestavine povedo, ta pomaka izvira iz grške kulinarike. Njen osvežilen okus je še posebno primeren v poletnih mesecih, ko nas v mislih odpelje na sredozemske plaže. 
  • Sirova pomaka iz masla, bele moke, mleka, nastrganega sira in začimb (sol, sladka paprika, origano, poper). Sirova pomaka je prijetno gosta z rahlo sladkim priokusom in nadvse vsestranska. 
  • Guacamole. Le kdo ga ne pozna? Avokado, čebula, česen, sok limone, nasekljan paradižnik, veliko popra, pa še kanček pekoče Tabasco omake. Guacamole tradicionalno izvira iz Mehike, a se s svojim okusom izvrstno znajde tudi v evropski kuhinji. 
  • Gorčična pomaka iz gorčice, hrena, česna, oljčnega olja, balzamičnega kisa in soli ter popra po želji. Okusno!
  • Karijeva pomaka za drzne. Je drugačna od običajnega, a izvrstnega okusa. Osnovne sestavine so majoneza, kisla smetana, hren, čebula, kis, sol, kari v prahu in pa žlička rjavega sladkorja.  
  • … in še številne druge! 

Z eksperimentiranjem v kuhinji lahko izumite tudi svojo, povsem unikatno pomako in uživate v kulinaričnem okusu.