Zgodovina

Najbolj sveže

NOVICE

Knjiga o Kranjski klobasi sedaj tudi v hrvaških knjigarnah

21.06.2018

Knjiga Kranjsko klobasanje, v kateri dr. Jernej Mlekuž raziskuje zabavne sledove, ki jih je v slovenski medijski krajini pustila kranjska klobasa, je sedaj dobila tudi svojo hrvaško različico. Pri hrvaški založbi Srednja Evropa je namreč izšla knjiga z naslovom I feel kranjska kobasica. Kako je kranjska kobasica podigla slovenski narod.

Slovenska zgodovina, ki je niso ustvarjali le politiki in pomembne zgodovinske osebnosti, pač pa tudi različni kulturni običaji, med katerimi ima svoje mesto tudi kulinarika, je tako sedaj predstavljena tudi v hrvaškem jeziku. V knjigi Dr. Mlekuž raziskuje vlogo, ki jo je imela kranjska klobasa pri oblikovanju slovenske identitete, ob tem pa preučuje tudi njene etnološke, zgodovinske, kulturne in antropološke elemente.

Naj spomnimo, dr. Jernej Mlekuž je na Fakulteti za podiplomski študij Univerze v Novi Gorici diplomiral na temo bureka. Raziskovalno se posveča teoriji in metodologiji migracijskih študij, kulturnim vidikom migracijskih procesov, materialni kulturi, družbeni prostorskosti, medijskim študijam, epifenomenom in rečnim pretokom.