Zgodovina

Najbolj sveže

NOVICE

5 dejstev o Kranjski klobasi, ki jih še ne poznate

07.04.2019

Kranjska klobasa je nedvomno eden najbolj poznanih in prepoznavnih slovenskih kulinaričnih izdelkov, katerega sloves sega celo čez domače meje. Kljub temu pa smo prepričani, da še ne poznate vseh dejstev o njej. Zbrali smo jih za vas v naslednjem tekstu.

  1. Nadev kranjske klobase je sestavljen iz najbolj kakovostnega grobo mletega prašičjega mesa I in II kategorije (75-80 %) in slanine (20-25 %).
  2. Meso, uporabljeno v nadevu, je razdevano oziroma nasekljano do velikosti delcev 10 do 13 mm,  slanina pa je ročno ali na kockalniku nasekljana na 8 do 10 mm velike koščke.
  3. Kranjska klobasa, začinjena le s česnom in poprom in napolnjena v tanka prašičja čreva, je nato s spojenima koncema v pare zašpiljena z leseno špilo.
  4. Lesena špila je zaščitni znak kranjske klobase, hkrati pa tudi kriterij, po katerem kranjsko klobaso ločimo od drugih sorodnih izdelkov. Špila je debela 2,5-3 milimetre, dolga 3-6 centimetrov in odlomljena ali rezana.
  5. Za prekajevanje kranjske klobase se uporablja bukov les. Kranjska klobasa je toplotno obdelana do središčne temperature 70°C in nato ohlajena. Ker gre le za poltrajno, torej nekoliko dimljeno klobaso, jo je pred uživanjem potrebno skuhati.